Elow There!!

welcome t0 fenD little world..where everything seized..click enter below.


ENTER

dgn kamu

Daisypath Anniversary tickers

01 March 2014

Idup ak yg x brp nk idup nie..huh (episod satu)




Assalamualaikum sume, entry kali nie just pasal idup aku sekarang nie..

Before nk start, ak cter sikit la intro psal ak. Ok, thun nie,(2014) umur aku da msuk 23thun, eh 24 kot ntah area2 tu la..psal education, aku pegang ijazah dlm bidang biologi marin. study dlu kt UMT, tganu kitee..hee. Grad dulu thun 2012 kot..ehh..haa yela 2012. skrg nie dah keje da..xtaw la nk kire kje ttap ke tak. hurmm kire tetap la kot. kje kt stu tmpt tourism ni, kat pulau lgkawi..merate ak merantau, btw, aku asal Perak.

Ok, life ak skrg mcm mne? nie nk cter la nie..korg judge la sndiri ade life ke xde. sbb ak pun xtaw nk rse hepy ke xhepy dgn life skrg nie. ok kite start.

ak kje smggu 6 ari, mkne ny ak cuti sehari je la. mklum la swasta xdpt la nk cuti due ari kan.. T.T . Gaji basic ak pulak xsmpai pun 2k..even da nk dkat 2 thun kje, basic masa START dulu RM1500 jew. sikit kan? SIKIT GILER!! time tu aku pikir kite fresh lg kan so xpe la, cari pengalaman dulu..SUMPAH SILAP!! 

waktu kje ak dr kul 8:00am smpai 4:30pm, ala2 keje opis la kan..hek. tp ak masuk slalu n mmg ari2 la, kul 7:30am lagi..sbb ade kje yg kne bwt awal sbb klu x, mmg akan abes lmbt n xde mse utk kua Breakfast break. tgk dedikasi tu beb..ahaks. kje ak mmg kje pnat, bkan dduk opis goyang telur bukak fb n blogging je taw. kje angkat2 berat2, kena cuci2 sana sini, peluh2 bagai..smpai sakit2 blkg. kesian kn mude2 da sakit blkg la skit pinggang la. mcm toknenek. slalu ny schedule keje pg la yg pnat sikit, pastu schedule ade time2 dye n selang2 time tu ley lalepas lelah kejap. lunch break standard la sejam kul 1-2pm.

Ok tu serba sikit pasal keje. Environment kt sini lak..basically ok la, xde la tcemar sgt mcm kt bndar2 beso mcm kl tu, still byk bumi2 hijau kt sini2 n pntai sini pun ok2 la..not too good n not too bad. boley la bwt release tension kdg2..

org sekeliling plak yg mslh ny sini. klu nk taw, org sni mmg kaki2 gosip mengalah kan makjemah kawww...n satu lg, busuk hati, dgki nk mampuih, xley tgk org sng. baru2 nie dpartment da diluluskan 'alternate offday', dimana selang smggu, kami akan cuti dua hari. cnth ny mggu nie cuti sehari, pastu mggu dpan cuti 2hari. so dpt la rehat lbih kan. dah lame dpartment kami fight utk dpt bnda ni, pastu dlm blan 11 thun lepas baru HQ (headquarters KL) luluskan. tp tggu pny tunggu bulan feb thun ni baru start cuti tu, kate nk trial dlu. bapak lame tggu bru nk dpt rase. bile da start cuti 2 ari ni, mule la dpartment2 yg laen bwt kalut x pwas ht bagai n depa pun nk jugak cuti 2 hari. kena pulak coincidence start feb 2014 ni jgk stu cmpany kami kna tmbah wktu bekerja stgh jam, n nie xde kaitan pun ngn cuti 2 hari dpartment ak nie. org laen yg kalut ni mula la.. " Amboi kami semua pun kena balik lambat jugak awat depa ja dpt cuti 2 ari, nie tak adil!" xadil abah kau! da bos korg pnakut x brani nk fight utk staff sndiri, mmg la korg x dpt bodo! kami mntak da lame kot..lgpun kami mmg bwt keja berat, bkan mcm korg bgosip je keje. last2 smpai msuk meeting HOD (head of departments) pasal x pwas ht nie n baru la HOD dpartment laen nk mntak jgk cuti tu pdahal xsume yg ptut dpt. last2 dpndek kn cter sume org xdpt cuti 2 hari tuh. n dpartment kami lak trial trus di stop kan. sbln jew la dpt rse cuti nye..hampeh pny HQ. tu la nk cter betapa BUSUK ny hati org2 dekat tmpat aku kje skrg nie.

overall, tu la life aku kt sini..byase la, kje kat mane2 pun ade mslh kn, bg ak mostly kje sini hmpir2, da nk dkat perfect da taw..satu, keje nie mmg minat n bidang ak, so keje berat tu ttup mate je..dua, geng2 dpartment ak mmg best la..sume satu kpale just xley msuk ngn dprtment laen je sikit..tiga, sini byk tmpt ley release stress, mklum la pulau kan, jauh dr bndr xla crowded n x polluted sgt. ley cuci2 mate tgk foreigner seksi2 lagi..haha seriously hmpir perfect BUT satu je mslh nye...GAJI SIKIT SANGATdowh....adui..tu je yg slack, potong stim btul. ak da la anak sulung, da kje ni mkin byk lak tggjawab..adik lak sorg lg skola lg. mslh keluarga da start kne amek taw n selesaikan. gaji skrg nie aku rse klu nk sara diri sndiri boley la beb, tp klu mse dpan, seyes ak x nmpk lg..kawin? jauh skali..mmg x cukup nk sara anak org, nk bg mkn pe? pasir? haha...umah lg trnsport lg...adui pyh nyee jd lelaki nie..ntah2 last2 nt mmbujang jew smpai mampos. CHOIII!! haha.. #kdatsallfornowbabe!

(To Be Continued..)




1 ngomelan mereka..:

Dewi Aja said...

Hello Admin!
Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Related Posts with Thumbnails

ltak la link blog korg kt cnie, nnt ak singgah ye..hehe

Template by:
Free Blog Templates